Specifieke werkzaamheden
Uitvragen van de patiënt
Waar heeft de patiënt last van? Hoelang heeft hij/zij deze klachten al? Wanneer zijn ze begonnen? Is er iets gebeurd wat deze klachten heeft kunnen veroorzaken? Door deze vragen te stellen krijg je een aardig beeld van wat er aan de hand is met de patiënt en hoe ernstig zijn/haar toestand is. Aan de hand van dit beeld kun je verdere stappen ondernemen, bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek.
Lichamelijk onderzoek
Het testen van reflexen (pupilreflex, kniepeesreflex ect.), de tong uitsteken en het onderzoeken van pijnlijke plekken zijn voorbeelden van lichamelijk onderzoek. De uitkomsten van deze onderzoeken kunnen deels de eventuele differentiaaldiagnose van de patiënt bevestigen/ontkrachten.
Meten en observeren
Bloeddruk meten, saturatie meten, pols tellen/ECG maken zijn goede voorbeelden van het meten van de gezondheidstoestand. Bij de observatie van een patiënt let je goed op het bewustzijn. Kan hij/zij vragen over naam, leeftijd, woonplaats normaal beantwoorden?
Volgen van richtlijnen en protocollen
Het Landelijk Protocol Ambulancezorg is een protocol dat de kapstok van de ambulancezorg in Nederland vormt. In dit protocol staat de aanpak/werkwijze van het ambulancepersoneel heel gedetailleerd beschreven. Zo zijn de mensen van de ambulancezorg in staat adequaat te handelen in elke denkbare situatie.
Adequaat handelen
‘Treat first what kills first’ (de ABCDE-methode). Door deze manier van handelen toe te passen verklein je de kans dat je als ambulancemedewerker essentiële dingen m.b.t. de gezondheid over het hoofd ziet. Bij adequaat handelen hoort tevens de omgang met de patiënt. Je gaat namelijk met een jong kindje anders om dan met een oudere.
Stabiliseren
Om een persoon zo veilig mogelijk te vervoeren dient deze (bij voorkeur) geen grote schommelingen in de gezondheidstoestand te vertonen. Hieronder verstaan we o.a. een constante bloeddruk, ademhaling en hartslag. Het is echter niet altijd mogelijk om een patiënt stabiel te vervoeren (bijv. bij grote slagaderlijke bloedingen), maar het is wel wenselijk.
Adviseren
Wanneer iemand geen directe medische zorg uit een ziekenhuis nodig heeft wordt hij/zij niet met de ambulance vervoerd. Deze persoon heeft wel degelijk een medisch probleem (anders was er geen ambulance gebeld). De ambulanceverpleegkundige zal aan de hand van het medisch probleem advies geven over wat nu te doen. Denk hierbij aan een wekadvies, het innemen van pijstillers of het maken van een afspraak bij de huisarts.
Maak jouw eigen website met JouwWeb