Verschillende CanMEDS-rollen

Medisch deskundige
Hieronder wordt verstaan dat de ambulancehulpverlener kennis heeft van de anatomie, fysiologie, patho(fysio)logie en ontwikkelingspsychologie en de daaraan gerelateerde afwijkingen van het menselijk lichaam. Hij kan deskundig lichamelijk onderzoek verrichten en een anamnese afnemen.

Communicator
Het functie van communicator voor een ambulancehulpverlener impliceert het leveren van een adequate communicatie.  
Als communicator heeft de ambu-hulpverlener uitstekende kennis van de Nederlandse taal en kan hij in deze taal goede presentatievaardigheden leveren.
Het is immer zaak dat de hulpverlener een open houding heeft en middels respectvolle communicatieve vaardigheden interacteert met de patiënt(en). Hetgeen hiermee inherent is, is het goed kunnen luisteren, relevante vraagtechnieken kunnen toepassen en uitstekend kunnen informeren en adviseren.

Academicus
De hulpverlener dient in staat te zijn kritisch (op zichzelf) te reflecteren. De attitude die bij hem past, is de zogenaamde ‘houding van levenslang leren’. Daarbij is de hulpverlener bij vermogen om medisch-wetenschappelijk onderzoek te verrichten en uit dit en ander onderzoek verkregen medische informatie kritisch te beoordelen, wat tevens impliceert dat de ambulancemedewerker Evidence-Based handelt (Evidence-Based-Practise).

Beroepsbeoefenaar
De ambulancehulpverlener kan een ethisch en praktisch verantwoorde uitoefening van zijn vak leveren. Hij draagt hierbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kan, ook buiten werktijden, omgaan met moeilijke, ingrijpende situaties. Daarbij geldt ook weer dat hij zich in moeilijke, maar feitelijk in alle situaties een respectvolle attitude aanneemt.

Samenwerker
Uitstekend kunnen samenwerken is een vereiste. Hierbij kan gedacht worden aan het geven van een fatsoenlijke overdracht/afstemming met de (eind)verantwoordelijke. Hierbij geldt ook dat de hulpverlener de ideeën en visies van anderen respecteert en in consideratie neemt, om zo tot een ogenschijnlijk juiste beslissing te komen.

Organisator
De ambulancehulpverlener is vermogend goed te kunnen structureren en plannen. Hij kan een juiste prioritering uitvoeren en regelt en draagt verantwoording voor het tijdmanagement. Leidraad bij het hiervoor genoemde is dat de hulpverlener te allen tijde betrouwbaar is.  

Gezondheidsbevorderaar
De hulpverlener als gezondheidsbevorderaar zorgt voor zijn eigen veiligheid, maar vanzelfsprekend ook voor een uitstekende patiëntveiligheid. Het is zijn taak te zorgen voor autoriteit, maar hij zal zich hiervan bewust moeten zijn en zal te allen tijde verantwoord om moeten gaan met die autoriteit. Tevens zal hij zich bewust moeten zijn van de invloed die hij in welke situatie dan ook heeft en zal van deze invloed geenszins misbruik maken.
Hetgeen slaat op het bevorderen van de gezondheidszorg, is het ontplooien van preventief beleid. Dat is ook een taak van de ambulancehulpverlener als gezondheidsbevorderaar.